I mere end 30 år har jeg forestået forandringsprojekter på madens område – bl.a. succesfulde økologiske omlægninger af fødevareforbruget i offentlige køkkener

Drømmen om at forandre verden har været en styrende element i alt, hvad jeg har lavet siden min ungdom, hvor jeg var landsformand for skoleeleverne i 1970’erne og i 80’erne blev kampagneleder i fredsprojekterne Next Stop Nevada og Next Stop Sovjet. Jeg har været med til at drive en af de tidligste økologiske fødevarevirksomheder, Den Rene Vare og har i en årrække været direktør i Københavns Madhus og senest på Hotel- og Restaurantskolen.


2024–

Indehaver: Aggers Selskab

2018–2024

Direktør: Hotel- og Restaurantskolen

2007–2018

Direktør: København Madhus

2004–2005

Direktør: Frydenholm (Økologisk madfabrik og fødevaregrossist)

1995–2004

Direktør og indehaver: Aggers Selskab

1991–1994

Udviklingschef: Den økologiske fødevarevirksomhed Den Rene Vare

1986–1989

Initiativtager og kampagneleder: Next Stop Nevada- og Sovjet

1977–1979

Formand: Landsorganisationen af Elever

Direktør 2018-2024

Hotel- og Restaurantskolen

På Hotel- og Restaurantskolen var min opgave som direktør, at løfte skolen kvalitetsmæssigt og vende en massiv elevnedgang. Kort sagt skabe nye tider på nye måder. Med bæredygtighed og håndværket helt i fokus.

I 2019 vedtog skolens bestyrelse en ny strategi efter en proces, der havde involveret både elever, medarbejdere og branchen. Link til strategi.


  • RESULTATER

    En bedre skole
    Udvikling af en ny pædagogisk praksis med udgangspunkt i værksteder og håndværk. Gøre skolen bæredygtig (økologi og klima). Både ved at være det selv og ved at undervise i det. Tage udgangspunkt i eleverne og gøre skolen til deres. Via en udviklingsbevilling fra skolens bestyrelse, igangsatte vi forandringerne. Ved hjælp af et samarbejde med Tuborg Fondet fortsætter udviklingsarbejdet.


    Øget elevoptag fra 2019 til 2023 
    Den markant mest brændende platform på skolen ved min tiltrædelse var at elevtallet fra 2014 til 2019 var faldet fra ca. 1.200 årselever til knap 800. Det var både dårligt for skolens økonomi og for samfundet ,der mangler vores håndværkere til at fortsætte gastronomiens udvikling.

    Som det blandt andet fremgår af årsrapporten fra 2023 er det lykkedes at hindre nedgangen og knække kurven. Med en stigning på 18% af de erhvervsfaglige elever siden da er det et robust resultat. Tæller man alle type elever på skolen er stigningen på 10%. Se også her.

    Læs også artiklen fra Håndværkerforeningens magasin “Mester“.


    Bygge en bæredygtig skole
    Realisering af strategiens mål om at bygge en ny skole med plads til håndværk og 100% bæredygtighed er ved at blive til virkelighed.
    Skabt en model for, opbakning til og finansiering af en ny skole samt et campusomåde. Via aftale med Pension Danmark og lokalplanen i Københavns Kommune – samt funding på 266 mio fra Nordea Fonden.


    Opgør med sexisme ved at forandre dårlig kultur på skolen
    På HRS besluttede vi os for at ville et opgør med sexisme og dårligt arbejdsmiljø. Vi ville samtidig bane vejen for flere kvinder både i branchen og på skolen. 

    Hverken formelt eller reelt havde skolen mulighed for at ændre praksis ude i den virkelige verden, men vi kunne gøre skolen til et sted hvor vi ikke ville acceptere den slags. Med elevrettigheder, klageprocedurer, en ombudsperson og årlige undersøgelser. Siden 2019 er andelen af elever, der har oplevet krænkende adfærd, faldet om end ikke nok. Meget markant er faldet dog af medarbejdernes andel af evt chikane. 

    Allerede i 2019 før Sofie Lindes tale afdækkede vi, at skolen havde et stort problem. Se undersøgelser


Direktør 2007-2018

Københavns Madhus

Madhuset var et videnscenter og forandringsagentur, hvis formål var at forbedre maden og måltiderne i de offentlige institutioner. Missionen var at skabe en bæredygtig, sund og livsglad madkultur. Og at bekæmpe affodringskulturen. Københavns Madhus var en kærlig og kritisk sparringspartner for de offentlige institutioner, kommuner og andre, der ville i gang med at forbedre deres mad og måltider.

  • Københavns Madhus var en erhvervsdrivende almennyttig Fond. Oprindeligt stiftet af Københavns Kommune og var et af overborgmester Ritt Bjerregårds valgløfter.


    Madhusets afsæt var i København, hvor der dagligt serveres 60.000 måltider, købes fødevarer ind for mere end 300 mio kr. årligt, og maden produceres i 900 køkkener af 1.700 medarbejdere. Men fra 2013 blev Madhuset også aktør i andre kommuner særligt med en indsats vedr. økologisk omlægning af køkkenerne. Åbnede en afdeling i Aarhus. Madhusets historie fra 2007–2018.

    Madhuset finansieredes via brede kommunale samarbejdsaftaler, ved fundraising, en række rådgivningsaftaler og via brugerbetaling.


    RESULTATER


    Økoløft
    Med politiske målsætninger i hånden og et alsidigt rådgivnings- og inspirationsforløb flyttede vi tonsvis af konventionelle fødevarer til økologiske. Vi udviklede den såkaldte Copenhagen Model og fejrede: 90 procent økologiske fødevarer i de 900 københavnske køkkener, 60 procent i Lejre, Bornholm og Aarhus mere end 500 køkkener. Blev nået via et stort engagement blandt køkkenernes medarbejdere, en massiv uddannelsesindsats og politisk beslutsomhed.

    Konceptet var, at man kunne omlægge sine køkkener inden for den eksisterende økonomisk ramme ved en investering i omlægning.


    Køkkenløft
    I Madhuset var vores fokus ikke kun økologi, men at de offentlige måltider skulle være være dagens højdepunkt for de spisende, der typisk ikke selv kunne lave deres egen mad. Vores motto var »alle har ret til ordentlig mad og »intet hjem uden køkken«.

    Til at sikre ikke bare et fællessprog, men også kvalitativ målbarhed udviklede vi køkkenløftet. Særligt for maden på plejehjem og sociale institutioner var køkkenløftet det, der tydeliggjorde, at vi smed pulvere og poser ud og åbnede rigtige køkkener, samt fik et fokus på måltiderne – for god mad er først næring når den er spist.


    Børnemad
    I Madhuset kæmpede vi for at afskaffe madpakkerne og indføre fælles måltider i daginstitutionerne. Det var derfor med stor glæde at det i 2008 blev en national dagsorden at indføre børnemad. Men det medførte ikke af sig selv dejlige måltider. Og heller ikke nødvendigvis stor opbakning. Mens den daværende formand i folketinget kaldte vores fælles måltider for rendyrket socialisme, sagde forældre ja tak til børnemaden i København. Men også andre steder, hvor de offentlige måltider ikke kom fra madfabrikker, sagde man ja tak! ! Vi stod bag opbygning af køkkener, og rekruttering af hundredevis af nye medarbejdere, der skulle sikre, at maden blev velsmagende, nærende og økologisk. Og at maden blev en del af det vi kaldte maddannelse.



    Skolemad: EAT OG MADSKOLERNE
    Også de store børn og de unge skulle have mad og måltider. I madhuset udviklede vi koncepterne og bistod med at implementere skolemaden.

    Vi udviklede to modeller, der fortsat er en del af det københavnske skoleliv til gavn for eleverne på de 70 københavnske skoler.

    EAT
    Er en model, hvor en stor del af maden produceres i det centrale EAT-køkken, men færdiggøres ude på skolerne. Her gjorde vi en dyd ud af det næstbedste. Se video om EAT.

    Madskoler
    Er en model ,hvor der bygges lokale køkkener, spisesteder, og her laver eleverne mad til deres kammerater i store produktionskøkkenerne og med spisesteder, hvor de fælles måltider indtages. Vi startede med fem madskoler i 2009, men nu har København 18 madskoler, og de har også set dagens lys på Bornholm, i Aarhus og i Svendborg.


Direktør 1995-2004

Aggers Selskab

Det oprindelige Aggers Selskab var en fleksibel omlægningsrådgivning, med speciale i at omlægge de offentlige køkkener til 100 perocent økologi inden for det eksisterende kostbudget. Mottoet var: En omlægning af såvel hoveder som gryder.

Kompetencerne i virksomheden var: projektledelse, udviklingsprojekter, kulinarisk inspiration, kostøkonomiske og ernæringsmæssige analyser, rådgivning af såvel køkkener som kommuner. Læs mere om virksomheden i denne artikel bragt i Information 2004.

  • Aggers Selskab opstod i kølvandet på lukningen af Den Rene Vare. Selskabet var i perioder primært mit eget, men i 2004 havde jeg syv ansatte og større portefølge af offentlige omlægningsprojekter hvor Aggers Selskab var rådgiver.

    Vi gennemførte køkkenomlægninger af alle typer køkkener, gjorde det med respekt for de spisende, med afsæt i driftsøkonomien og i tæt samarbejde med de mange køkkener og deres medarbejdere.

    Min faste partner var Økologisk Oplysningsforbund som stod for efteruddannelse af de mange medarbejdere.

    Fødevareministeriet havde opdaget vores model og i perioden kunne kommuner og amter søge midler til omlægning.

    Udvalgte kunder: Albertslund Kommune, Roskilde Kommune, Vestsjællands Amt, Nørrebro Bydelsråd, Københavns Kommune.


Udviklingschef 1991-1994

Den Rene Vare

Vi kaldte os dengang Danmarks pt. mindste Fødevarekoncern. Vi førte et 100 procent økologisk sortiment af fødevarer på et tidspunkt, hvor økologien i København mest var udbredt i helsekostforretninger. Havde eget storkøkken, pølsemageri, grossistafdeling, diner transportable, bageri, købmandsforretning og rådgivning.

Den Rene Vare lukkede, da økologien for alvor slog igennem i landets supermarkeder.

  • Vi udviklede blandt andet to forretningskoncepter.:


    Barnemad, hvor vi sammen med 15 daginstitutioner udviklede et omlægningskoncept, hvor vi ud fra deres madbudget på den ene side skaffede et fuldt dækkende økologisk sortiment, sørgede for, at maden levede op til ernæringsanbefalingerne – og gav børnene lyst til maden.

    Vi fik projektstøtte fra det daværende landbrugsministerium, og projektet resulterede i at vi opnåede 100% økologi inden for de eksisterende madbudgetter.

    Kort sagt så vi en klar sammenhæng mellem at jagte økonomi og økologi. Og vi erfarede, at den vigtigste kommunale investering var efteruddannelse og rådgivning af daginstitutionernes køkkenpersonale.

    Dansk Fryse Økologi var en rullende købmandsforretning, hvor husholdningertne kunne bestille måltidspakker, kødpakker og grøntpakker. Camilla Plum udviklede opskrifterne. Det var før nettets tid, og vi var måske ikke verdens bedste købmænd, men kunderne fik fantastiske produkter, og vi lærte utroligt meget.


Kampagneleder 1986-1989

Next Stop

Vi anså storpolitik for for stort til politikerne alene og ville i dialog med unge amerikanere. I Nevada-ørkenen krævede vi next stop for atomprøvesprængningerne og lavede en rockkoncert ved testsite . Og i Sovjet ville vi vælte jerntæppet.

  • Next Stop Nevada var vores første kampagne i 1987, hvor vi sendte 60 fredsvagter til USA, som krydsede landet fra New York til San Francisco. Vi anså storpolitik for stort til politikerne alene og ville i dialog med unge amerikanere. I Nevada-ørkenen krævede vi next stop for atomprøvesprængningerne og lavede en rockkoncert ved testsite. Moonjam tog med til USA og udgav singlen Ticket to Peace.

    Kampagens næste skridt var Next Stop Sovjet: Vi ville vælte jerntæppet. Og skabte partnerskaber på tværs af dette. I september 1989 rejste 4.000 unge skandinavier til forskellige regioner i Sovjet. Vi mødtes i Moskva om en synkron, sattelittransmitteret rockkoncert. Inden da boede vi privat hos vores mange partnere. Se film om Next Stop Sovjet. Vores politiske grundlag var FN’s Brundtlandsrapport om bæredygtighed, som vi trykte op på russisk og smuglede ind i Sovjet. Kampagnens hovedsæde i København var huset i Guldbergsgade, hvor vi åbnede cafe Rust, der i dag er spillested og natklub. Vi mødte ca 50+ på arbejde hver dag, men ingen af os fik løn.


Priser og andre udmærkelser

HARTMANNS MINDEPRIS 2022

Den årlige mindepris gives af Hartmann Fonden til en person, der gennem en særlig værdifuld indsats har bidraget til en fortsat positiv udvikling af det danske samfund.

  • Bestyrelsens begrundelse for valget var hele virket. Blandt andet fremhævede bestyrelsesformanden i sin begrundelse den tidlige indsats for skoleelever i rollen som formand for Landsorganisationen af Elever. Indsatsen, som ledende kraft bag Next Stop-bevægelsen, som arbejdede for fred mellem unge fra øst og vest.  Og efter jerntæppets fald indsatsen for et andet sprængfarligt område: økologisk omlægning af offentlige måltider. og som direktør i det nyetablerede Københavns Madhus, der på 12 år opnåede sit mål om en andel på 90 procent økologi i de 900 offentlige institutioners råvareindkøb, etablering af madskoler, køkkenløft af hundredvis af institutioner, boost af EAT-skolemad og børnemadsordninger i stort set alle daginstitutioner – og samtidig en massiv international berømmelse.  Endelig fremhæves en tilsvarende stor forandringsopgave som direktør for Hotel- og Restaurantskolen, ”hvor hun har givet sig i kast med nedslidte bygninger, faldende elevtal, dårlig økonomi, forældede rammer og en for teoretisk tilgang til håndværksuddannelser, som byder hende imod”. 

    Læs mere

FREJA SYMPOSIUM 2019

Et samarbejde mellem kvindelige kokke, madhåndværkere og restauratører. Udover årlige symposier uddelte de også en årlig Freja-pris til en kvinde, der havde gjort noget særligt for at fremme kvinders placering og ligeværd i branchen.

  • Begrundelse for prisen var indsats for ligestilling i madbranchen for at få flere unge kvinder til at blive kokke og særligt kampen mod sexisme.

    Symposiet, der var en del af Copenhagen Cooking & Food Festival, og blev i 2019 afholdt på Hotel- og Restaurantskolen med indlæg af kokke og madmennesker fra ind- og udland. På syposiet blev det også besluttet at starte et mentornetværk for unge kvindelige madhåndværkere.

EMBLA 2019

En nordisk madpris. Modtog i 2019 prisen for mad til mange som blev uddelt i Reykjavík.

  • I begrundelse for prisen blev det sagt "Vinderen er en 'maskine med en vision', der utrætteligt arbejder med missionen om at skabe offentlige køkkener i byen med bæredygtige og sunde måltider, der er tilberedt fra bunden. Forsvarer altid de svage, udfordrer alle - fra beslutningstagere til elever - til at tænke bæredygtigt lige fra tallerkenen og så videre

    Se nomineringsfilm


Bestyrelser mm.

2025–

Bestyrelsesmedlem: Meyers

2018–2024

2018–2023

Bestyrelsesmedlem: Madens Folkemøde

2004–2022

Medstifter og bestyrelsesmedlem: Foreningen Oprør fra Maven


Råd og nævn

2021–2025

2023–2024

Madkulturen #4Lige muligheder gennem maden

2022–2023

Madkulturen #3Styrk madens rolle i skolen

2017

Medlem af regeringens advisory board for mad, måltider og sundhed

2015